Mivel nem szeretem a kávét, a normál tiramisu nálam eleve szóba sem jöhet. Általában olyan tiramisu készül nálunk, aminél a babapiskóták kakaóba mártóznak meg, úgy nagyon szeretem. De most... most feltaláltam a legkedvencebb tiramisumat, a szedreset! Odakint kilószám érik a szeder, hetente kétszer is tudok belőle ilyen édességet csinálni, és az a helyzet, hogy csinálok is... Próbáljátok ki, csuda finom, és a kávés változattal szemben ebben legalább valami vitamin is van, hiszen a szeder nagyon-nagyon egészséges gyümölcs. :)
Hozzávalók:
350+150 g szeder
500g mascarpone
4 tojás
4 púpos ek porcukor
200g babapiskóta
Elkészítés:
1. Leszedem a szedret, eleve két külön tálba. Az egyikbe mennek a nagyon érett, édes darabok, a másikba mehetnek a majdnem érett, már fekete, de még savanykás szemek.
2. A 350g-os savanykásabb szemeket megmosom, turmixgépbe teszem egy púpos evőkanál porcukorral. Leturmixolom, aztán nagyobb lyukú hálón (vagy szűrőn) átszűröm, hogy a magok ne kerüljenek bele a sütibe. (A művelet után úgy néz ki a kezem, mintha épp vérfürdőt rendeztem volna.)
3. Egy tálba lerakom a piskótákat egy rétegben, majd meglocsolgatom őket a szederpéppel.
4. Egy nagyobb tálban összekeverem alaposan a mascarpone-t a tojások sárgájával, meg 3 púpozott kanál porcukorral.
5. Egy kisebb tálban a tojások fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan belekeverem a mascarpone-s cuccba.
6. Ennek a masszának a felét öntöm a szedres piskótákra.
7. Újabb sor piskóta, újabb szederpép, újabb krém réteg következik, majd a tetejére teszem a megmosott, édes szedreket.
8. Egy éjszakára hűtőbe dugom, másnap pedig élvezettel felfalom.
Van még egy kis maradék, megyek, rávetem magam! :)
Friss kommentek