Azért hívom ezt a kaját kétórásnak, mert attól kezdve, hogy elkezdem kikészíteni a hozzávalókat, pontosan két óra telik el addig, míg az utolsó tepsi kiflit kiveszem a sütőből. Az a két óra ugyan folyamatos munkával telik, de garantáltan megéri. Egyszerű és nagyszerű. A képek kicsit sötétek lettek, mert korán keltem, hogy mire ébred a család, készen legyen a finomság, de azért szerintem így is érthető és látható lesz minden. :)
Hozzávalók:
700 g liszt
50g élesztő
1dl tej
1dl olaj
10g cukor
10g só
1 tojás sárgája
2 kis pohár joghurt vagy kefír
250g Rama
20g só
1 tojásfehérje
1 ek tejföl
Elkészítés:
1. Vegyük elő az összes hozzávalót, hogy kéznél legyenek. Kezdjük a margarinnal, hadd puhuljon!
2. A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt!
3. Tegyük egy nagy tálba a lisztet, a sót, az olajat, a joghurtot és a tojás sárgáját!
4. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk össze alaposan a tésztát:
5. A kész tésztát nem tesszük félre kelni, ahogy általában szokás, hanem azon melegében lisztezett felületre borítjuk és 8 részre osztjuk:
6. A margarint habosra keverjük a sóval:
7. A nyolcad tésztákat egyenként papírvékonyra nyújtjuk, megkenjük sós margarinnal, majd 8 részre osztjuk a köröket:
8. A kifliket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojásfehérjés tejföllel lekenjük, az első adagot kb. 20 percig hagyjuk pihenni:
9. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, légkeveréssel, majd a forró sütőben 14 perc alatt megsütjük a kifliket:
Nekem három tepsiben fért el a 64 db kifli, az utolsó sütés alatt pedig össze is tudtam pakolni magam után, szóval tényleg pont két óra volt a kiflikészítés. Sajtkrémmel, vajkrémmel, magában... bárhogy fogyasztható. Azt mondják, másnap már nem olyan finom, inkább frissen jó, de ezt nem tudom megerősíteni, mert még sosem maradt belőle másnapra... :)
Friss kommentek