Imádom a kifliket, például ezt is. :)
Hozzávalók:
300g langyos tej
15g cukor
30g élesztő
550g liszt
40g olvasztott vaj
20g olívaolaj
25g só
1 egész tojás
+ a tetejére kevéske tej és nagy szemű só
Elkészítés:
1. A cukros tejben felfuttatom az élesztőt.
2. A többi hozzávalót egy nagy, hőálló üvegtálba mérem, és ha az élesztő is beindult már, hozzáöntöm azt a részt is a többiekhez, majd alaposan bedagasztom a tésztát.
3. Meleg helyen (esetemben a meglangyosított sütőben) duplájára kelesztem a tésztát kb. egy óra alatt.
4. A tésztát lisztezett felületre borítom, elfelezem, majd kör alakúra (és nagyon vékonyra) nyújtom a fél cipót.
5. Nyolc részre osztom, és a szélesebb részénél kezdve minden háromszöget feltekerek, majd sütőpapíros tepsire teszem.
6. Megkenem tejjel, majd rászórom a tetejére a nagy szemű sót. Lehet köménymagot is, aki szereti, de engem azzal konkrétan ki lehet üldözni a világból. :)
7. Fél órára még visszatettem a langyos sütőbe, és utána ért a nagy meglepetés, bazi nagyra nőttek a kiflik, úgyhogy Ti ezt az adagot eleve két tepsire tegyétek, különben nálatok is össze fognak nőni a versenyzők!
8. Kifliket eltávolítom a langymelegből, és felforrósítom a sütőt 170 fokra. Légkeveréssel 15 percig sütöm a kis drágákat, aztán meg alig várom, hogy kihűljenek végre! :)
Friss kommentek