Nagyon szeretem Limara receptjeit, rendszeresen aratok itthon zajos sikert egy-egy onnan vett recepttel. A legutóbbival azonban nem voltam teljesen elégedett, de ez nem az ő hibája, egyszerűen ízlések és pofonok különbözőek.
Nem hagyott viszont nyugodni a dolog, és újra nekiugrottam a receptnek, kicsi módosításokkal. A múltkor ugyanis nekem nagyon élesztős volt a tészta. Már frissen is, de másnap már csak melegítve tudtam megenni a kifliket, harmadnapra is maradt kettő, azokat már úgy sem. Egyszerűen orrba vert az élesztő szaga, és az nekem nem kellemes. Akkor nutellás töltelék került bele, és végül nem került rá fahéjas cukor, de frissen azért nagyon finom volt. Így nézett ki:
Mivel a sütés előtt már tudtam, hogy nem lesz energiám még fahéjas-cukrozni, inkább lekentem egy tojással a kifliket, és úgy sütöttem meg.
Ma viszont mást gondoltam ki: ha már fahéjas kívül, legyen almás belül! Azt kell mondjam, hogy valami eszméletvesztés lett ez a kombó! Anyukámmal nem győztünk hümmögni, minden falat élmény volt. Mondom, hogyan történt az elkészítése:
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 tk só
3 ek cukor
2 egész tojás
3 dl langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
2 dkg friss élesztő
Elkészítés:
1. A langyos tejben elkeverek 1 ek cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt;
2. Az összes többi hozzávalót kenyérsütő üstjébe teszem, majd ha felfutott kicsit az élesztő a tejben, azokat is hozzá öntöm;
3. A géppel 14 perces programmal összedolgoztatom a hozzávalókat (gép hiányában az ember lánya a két szép kezével dagasztja ki a tésztát);
4. Kb. egy órát pihentetem a tésztát, addig megkel;
5. Lisztezett deszkára borítom, majd 16 részre vágom a tésztát;
6. Minden kis adagot hosszú csíkká nyújtok;
7. Az egyik végébe teszem a tölteléket, a másik végén három kis bemetszést ejtek derelyeszaggatóval (nem kell hosszú, épp csak akkora, ami a kifli teteje lesz, és vigyázzunk, hogy ne vágjuk végig a tésztát, csak lyukat ejtsünk rajta);
8. A tölteléket alulról és oldalról is betakarom a tésztával, aztán feltekerem, majd úgy, hogy a bemetszések legyenek felül, tepsibe sorakoztatom őket;
9. Kb. 40 percig hagyom kelni a kész kifliket, közben előmelegítem a sütőt 170 fokra;
10. Légkeveréses sütőben 15 perc alatt megsütöm a kifliket, amik ezalatt nagyra nőnek, úgyhogy ha nem szeretnéd, hogy összesüljenek, két tepsibe érdemes szétszedni őket. Engem nem zavar, ha összesülnek, és különben is lusta vagyok bíbelődni ilyesmivel, úgyhogy én mind a 16 darabot egyszerre sütöm meg;
11.Megolvasztok 2 ek vajat, összekeverek egy másik tálban 5 ek cukrot 1 tk fahéjjal;
12. Ha megsültek a kiflik, még melegen lekenem őket vajjal, és beleforgatom a fahéjas cukorba;
Töltelék:
4 alma hámozva, reszelve
3 ek cukor
1 kk fahéj
pár csepp citromlé
Elkészítés:
A hozzávalókat összemelegítem, majd az almát jól lecsepegtetve teszem a kiflikbe (különben eláztatja a tésztát).
Az eredmény kicsit olyan, mintha finom almával töltenél meg egy kürtős kalácsot. Melegen kóstoltuk, mennyei volt. Így nézett ki:
Jó étvágyat! :)
Friss kommentek